Поръчкови продукти: Копия на авто и мото детайли

Поръчковите продукти са широко понятие и трудно може да се вкарат в някакви рамки, конкретна област, или тип продукт. В тази сфера попадат и копията на детайли за автомобили и мотоциклети. Това са тип изделия, които са монтирани от лявата или дясната страна на конкретен обект, съставен от комплект или модул от различни детайли. Възможно е да са разположени и в непосредствена близост един до друг. Несиметричната им структура ги прави твърде специфични по време на процеса на изработката им. Сложността на структурата, съобразяването с характеристиките на обемите и преходите, както и процеса по пренасянето на размерите, прави подобен тип изделия огромно предизвикателство.

Потребността за изработката им е породена от липсата на детайла, счупване или спирането му от производство. Подобни продукти се превръщат веднага в „поръчкови”, а това автоматично покачва стойността им. Този тип услуги се предлагат много рядко, защото изискват дълги срокове, търпение и подход. По-често подобна нужда от изработка на изделие, се среща при автомобилите и мотоциклетите. Няма ограничение с приложението и функцията на изделието – в екстериора или интериора, функционален детайл, аеродинамичен продукт, насеща част и др. Обикновено това са продукти от различен тип пластмаси – полипропилен (PP), полиетилен (PE), ABS и др., но копието е възможно да се изработи с композитни материали, когато става дума за единично производство. Иначе твърде сложната и скъпа подготовка на производствената технология с матрици за шприцване на пластмаса, с която се изработва оригиналният детайл, не би била оправдана за един или няколко броя изделия. В тази връзка колкото по-малко количество продукция се произвежда, стойността на този процес е по-скъп и неоправдан. Това въпреки всичко не може да смъкне специфичната стойност за изработката на един и няколко броя поръчкови продукти. Ако се търси ниска стойност на услугата, свързана с този тип изделия е трудно да се осъществи възстановяването и изработката му. Това е принцип, който може да бъде защитен с много аргументи, но основният е думата “поръчков”.

През годините ми се е налагало да изпълнявам индивидуални поръчки на клиенти с подобни липсващи изделия, независимо дали става дума за автомобилен или за мотоциклет детайл. Използвал съм различен подход към оформянето на основните модели, върху които се изработва съответната матрица. Основно за тези модели съм използвал индустриална дизайнерска глина. За изработката на матрицата и крайния продукт в нея, съм използвал композитни материали – стъклотъкан, смола и гелкот. Обикновено довършителните процедури и доработки са изключително прецизни, с оглед на технологичните захвати и функционалната зона, в която трябва да се монтира изделието. Това е един изключително трудоемък занаят, който изисква търпение, дисциплина и фокус. В занаятчията се създава усещане за детайлност и отношение към крайния продукт.