Boater Design: водни-атракционни превозни средства и лодки за захранка

Boater Design е подбранд на основния бранд Solo Form. Сферата и посоките на развитие обхващат: разработка на продукти за забавление и риболов. Водни превозни средства и водни атракции. Корпуси за рибарски лодки за захранка и допълнителни аксесоари към тях.

Водни превозни средства и водни атракции, предназначени за хотели, почивни станции, туристически градчета, санаториуми и обособени местности за воден туризъм – около езера, язовири и морски заливи.

Корпусите за рибарски лодки за захранка, ще се оборудват от рибарите, давайки им пълна свобода да сглобят свой собствен проект. Те могат да добавят всевъзможни компоненти и аксесоари, с оглед на техните изисквания, възможности и желания.

Това са местата, в които е представен брандът “Boater Design”:
Facebook – https://www.facebook.com/boaterdesign
Instagram – https://www.instagram.com/boaterdesign/
LinkedIn – https://www.linkedin.com/showcase/boaterdesign/

ПРОЕКТИ:

Разработката “Лодка за захранка – корпус” е преминала през дългогодишен процес на проектиране и надграждане. Разработката е преминала през макет, тестов модел и основен прототип. В момента се намира на ниво финализиране на предпроизводствен прототип и ще навлезе в процес за внедряване в производство. Целите са насочени към достигане до финален продукт и директна продажба на крайни клиенти. Другата разработка, която е също част от планираните продукти в бранда “Boater Design” е “Водно-атракционно превозно средство”. Разработката е преминала през етап на пробен макет, което ще послужи като база за подобряване на цялостния дизайн. Намира се в процес на развитие, чиято цел е освен пълен редизайн, но и реинженеринг на функционалните зони и предназначението им. Пълното оптимизиране на разработката, я насочва към продукт с различни приложения и форми за реализация на пазара. Целта и пред двете разработки е краен пазарен продукт.

ПОДРОБНО ОПИСАНИЕ НА ПРОЕКТИТЕ:
Лодка за захранка – корпус

Линк към проекта “Лодка за захранка – корпус” – https://solo-form.com/project/lodka-za-zahranka-korpus/

Лодка за захранка, която ще се оборудва от рибарите, давайки им пълна свобода да сглобят свой собствен проект. Предоставяйки им корпус с по-големи габарити, те могат да добавят всевъзможни компоненти и аксесоари към него, с оглед на техните изисквания, възможности и желания. Корпусът е с габарити – 882 мм дължина, 613 мм ширина и 358 мм височина. Това е тип „тримаран”, но с по-масивна структура, заради по-добра стабилност. Контейнерът на лодката за захранка е с максимална вместимост 8 литра. В продукта са съчетани различни характеристики: стабилност във водата, достъп до важно оборудване, обем за захранка и разполагане на повече аксесоари и компоненти. На двата странични плавателя ще бъдат разположени обособени капаци, за по-лесен достъп до батерията, което не налага отваряне на корпуса. С този корпус е предвидено захранваната площ да бъде по-голяма. Принципът на отваряне съм оставил също на рибарите – механизмът за отваряне и спускане на захранката. Корпусът ще се произвежда основно от композитни материали. Корпусът е с по-големи габарити, което дава възможност за разполагане на повече аксесоари и компоненти: вътрешен контейнер – модул с разделители за захранка (гранулирана или течна захранка), от 6 до 12 варианта за разполагане на количеството захранка (максимум 8 кг); адаптирано гнездо тип „полусфера“ за сонар „Deeper“; към адаптираното гнездо, има и допълнителна полусферична капсула, в която да се монтира и различен тип хардуер – сонар, камера или друго устройство; големи отвори за достъп до акумулаторните батерии; възможност за монтиране на фотоволтаици върху двата капака, разположени в горната част на плавателите; адаптирани ниши, в задната част на корпусът – за витла или тръстери, с 3D принтирани решетки (от определен вид устойчив и здрав материал), които ще се монтират от рибарите. Във вътрешната част на корпусът има достатъчно пространство за окабеляване и оборудване с компоненти. В двата плавателя е предвидена площ за монтаж съответните батерии, както и за монтаж на двигателите за витлата или тръстерите. В останалото пространството има възможност да се експериментира за монтаж на джи пи ес, оборудване за камера и различен тип хардуер. Върху горната част на корпуса са предвидени – ниши за светодиоди и зона за разполагане на антена, бутони и други компоненти и индикатори, в обособена ниша за тази цел. Оборудването и аксесоарите могат да се подредят по начин, който се смята за подходящ от рибаря.

Водно-атракционно превозно средство

Линк към проекта “Водно-атракционно превозно средство” – https://solo-form.com/project/vodno-atraktsionno-prevozno-sredstvo/

Един дългогодишен проект вече стартира своята трансформация и надграждане. Ще се премине през основните етапи на проектиране, на база на изработен през годините макет М1:2 – редизайн на цялостна структура, усъвършенстване на функционални зони и принцип на задвижване. През 2021 г. проектът постепенно ще навлезе в следващия етап от разработката си – “Етап: Модели и прототипи”. Всичко това ще бъде в посока изработка на тестови модели на детайли и функционални части. Основната цел на всичко това е изработка на основен прототип и преминаване към предпроизводствен такъв. Идеята за създаването на „водно-атракционно превозно средство” е с цел забавление, тренировка и хоби (риболов). Това е тип „катамаран” – с дължина 3.2 метра и ширина 2.2 метра. Основната идея на катамарана е да бъде с хибридно задвижване – комбинация от крачно и електрическо задвижване с витло. При задвижването му вземат участие краката и ръцете, но има и обособено място за сядане, което може да се използва както почивка, така и за риболов. Ще има възможност за разглобяване и сглобяване на основни компоненти и детайли от цялостната структура. Предвижда се сгъване или разглобяване на всеки един от двата основни плавателя на две части. Продуктът е предназначен за хотели, почивни станции, туристически градчета, санаториуми и обособени местности за воден туризъм – около езера, язовири и морски заливи. Разработката е на ниво макет – мащаб 1:2. Проектът ще претърпи промени в посока редизайн на цялостната структура и детайли, след което ще се изработи основен функционален прототип – мащаб 1:1. Ще се използва носеща конструкция (скелет), покрита от основен корпус (пластмаса, композитни материали). Между двата плавателя е разположен един основен корпус, върху който са фиксирани две платформи-педали. Те няма да се въртят, а чрез натиск ще се възпроизвежда движението на водометния механизъм, разположен под основния корпус. Принципът на крачното задвижване ще е аналог от фитнес упражненията със „степер“. Разработката на катамарана ще включва и електрическо задвижване – подводен електрически двигател с витло, захранван от батерии “подводен тръстър” или “азимутно подрулващо устройство”. Посоката на движение ще се определя от двата кила, разположение в задната част на плавателите. Движението на киловете ще се извършва чрез допълнителни ръкохватки, разположени на тръбната структура.