Project Description

Водно-атракционно превозно средство

Година: 2004 – 2008 | 2020 – 2021

Проект

Идеята за създаването на „водно-атракционно превозно средство” е с цел забавление, тренировка и хоби (риболов). Това е тип „катамаран” – с дължина 3.2 метра и ширина 2.2 метра. Основната идея на катамарана е да бъде с хибридно задвижване – комбинация от крачно и електрическо задвижване с витло. При задвижването му вземат участие краката и ръцете, но има и обособено място за сядане, което може да се използва както почивка, така и за риболов. Ще има възможност за разглобяване и сглобяване на основни компоненти и детайли от цялостната структура. Предвижда се сгъване или разглобяване на всеки един от двата основни плавателя на две части. Продуктът е предназначен за хотели, почивни станции, туристически градчета, санаториуми и обособени местности за воден туризъм – около езера, язовири и морски заливи.

Прототип – Мащаб 1:2

Разработка

Разработката е на ниво макет – мащаб 1:2. Проектът ще претърпи промени в посока редизайн на цялостната структура и детайли, след което ще се изработи основен функционален прототип – мащаб 1:1. Ще се използва носеща конструкция (скелет), покрита от основен корпус (пластмаса, композитни материали). Между двата плавателя е разположен един основен корпус, върху който са фиксирани две платформи-педали. Те няма да се въртят, а чрез натиск ще се възпроизвежда движението на водометния механизъм, разположен под основния корпус. Принципът на крачното задвижване ще е аналог от фитнес упражненията със „степер“. Разработката на катамарана ще включва и електрическо задвижване – подводен електрически двигател с витло, захранван от батерии “подводен тръстър” или “азимутно подрулващо устройство”. Посоката на движение ще се определя от двата кила, разположение в задната част на плавателите. Движението на киловете ще се извършва чрез допълнителни ръкохватки, разположени на тръбната структура.

„Водно-атракционно превозно средство“ е част от продуктите на Boater Design – подмарка на Solo Form. Разгледайте страниците на Boater Design в социалните медии. Натиснете тук: Facebook, Instagram и LinkedIn.

Концептуална разработка
3Д моделиране
Модели и прототипи
Адаптиране за производство