Project Description

Лодка за захранка – корпус

Година: 2011 – 2015 | 2018 – 2021

ВИДЕО

Проект

Лодка за захранка, която ще се оборудва от рибарите, давайки им пълна свобода да сглобят свой собствен проект. Предоставяйки им корпус с по-големи габарити, те могат да добавят всевъзможни компоненти и аксесоари към него, с оглед на техните изисквания, възможности и желания. Корпусът е с габарити – 882 мм дължина, 613 мм ширина и 358 мм височина. Това е тип „тримаран”, но с по-масивна структура, заради по-добра стабилност. Контейнерът на лодката за захранка е с максимална вместимост 8 литра. В продукта са съчетани различни характеристики: стабилност във водата, достъп до важно оборудване, обем за захранка и разполагане на повече аксесоари и компоненти. На двата странични плавателя ще бъдат разположени обособени капаци, за по-лесен достъп до батерията, което не налага отваряне на корпуса. С този корпус е предвидено захранваната площ да бъде по-голяма. Принципът на отваряне съм оставил също на рибарите – механизмът за отваряне и спускане на захранката. Корпусът ще се произвежда основно от композитни материали.

Финален дизайн – 3D модел – основен цвят „черен“

Финален дизайн – 3D модел – основен цвят „бял“

Пробен прототип на втори дизайн – 3D принтиран модел

Втори дизайн – 3D модел

Тестов модел на първи дизайн – фрезован с робот KUKA

Първи дизайн – 3D модел

Продуктови скици

Разработка

Корпусът е с по-големи габарити, което дава възможност за разполагане на повече аксесоари и компоненти: вътрешен контейнер – модул с разделители за захранка (гранулирана или течна захранка), от 6 до 12 варианта за разполагане на количеството захранка (максимум 8 кг); адаптирано гнездо тип „полусфера“ за сонар „Deeper“; към адаптираното гнездо, има и допълнителна полусферична капсула, в която да се монтира и различен тип хардуер – сонар, камера или друго устройство; големи отвори за достъп до акумулаторните батерии; възможност за монтиране на фотоволтаици върху двата капака, разположени в горната част на плавателите; адаптирани ниши, в задната част на корпусът – за витла или тръстери, с 3D принтирани решетки (от определен вид устойчив и здрав материал), които ще се монтират от рибарите. Във вътрешната част на корпусът има достатътчно пространство за окабеляване и оборудване с компоненти. В двата плавателя е предвидена площ за монтаж съответните батерии, както и за монтаж на двигателите за витлата или тръстерите. В останалото пространството има възможност да се експериментира за монтаж на джи пи ес, оборудване за камера и различен тип хардуер. Върху горната част на корпуса са предвидени – ниши за светодиоди и зона за разполагане на антена, бутони и други компоненти и индикатори, в обособена ниша за тази цел. Оборудването и аксесоарите могат да се подредят по начин, който се смята за подходящ от рибарите.

„Лодка за захранка – корпус“ е част от продуктите на Boater Design – подмарка на Solo Form. Разгледайте страниците на Boater Design в социалните медии. Натиснете тук: Facebook, Instagram и LinkedIn.

Концептуална разработка
ЗД моделиране
Модели и прототипи
Адаптиране за производство