Project Description

Аеродинамичен панел за ремарке

Година: 2014

Проект

Аеродинамичните панели са широко разпространени в превозните средства. Обикновено тяхното разположение зависи от проблема, който трябва да решат. Основната им задача е да оптимизират въздушното съпротивление и възникващите от това проблеми. Този тип панели се слагат на ремаркета със затворен товарен отсек, които се закачат на различен тип превозни средства – автомобил, ван, джип, пикап или микробус. Беше ми възложен проект от клиент, чийто проблем с аеродинамиката на негови ремаркета, водеше до завишен разход на гориво и дискомфорт при шофиране.

Краен продукт

Изработка на композитно изделие

Композитна матрица на изделие

Основен модел на изделие

Разработка

Преминах през производствена технология за изработка на основен модел, матрица и изработката на два броя панели. Клиентът не е монтирал на ремаркетата си твърди страници – две странични и една за тавана, а е с брезентово покритие. Ако се покрие целия товарен отсек с твърди страници, ще даде още по-добри резултати върху разхода на гориво. Може да се намери индивидуално решение за конкретния тип ремарке, с оглед на размерите на този панел. Габарити на панела – височина 1,7 м, ширина 1,39 м и изпъкване на обема – 45 см. Монтира се върху метална рамка. Двата панела са изпитани в реални условия. Постигнатата икономия при разхода на гориво (в случая дизел) е от 1 л. до 1,5 л., на 100 км. При интензивни пътувания и натрупвайки голямо количество километри, може да се очаква добра възвръщаемост.

„Панел за ремарке“ е част от продуктите на Vehimotus – подмарка на Solo Form. Разгледайте страниците на Vehimotus в социалните медии. Натиснете тук: Facebook, Instagram и LinkedIn.

Концептуална разработка
3Д моделиране
Модели и прототипи
Адаптиране за производство