Project Description

Mazda MX-5 – оптичен тунинг

Година: 2013 – 2014

Проект

Дизайнът на един автомобил винаги трябва да е характерен и отличаващ се. В една посока като спортните автомобили се експериментира много с концептуалните разработки, провокиращи със своя стил и усещане за агресия. Беше ми възложен проект от клиент, за изработка на комплект от детайли, върху базов дизайн на Mazda MX-5, 1994 г. Идеята беше да се разработи комплект от изделия, изграждащи нов агресивен стил на автомобила: предна броня, с изявена долна част и пригодени отвори за насочване на въздушната струя, охлаждаща спирачните дискове; предни ляв и десен калник, с характерна форма настрани – „раздувки“; ляв и десен праг, които са свързани с лява и дясна “раздувка”, на задните калници.

Краен продукт

Предни калници

Предна броня

Раздувки и прагове

Разработка

За изработката на всеки основен модел и оформянето му, използвах индустриална дизайнерска глина. Един специализиран материал, който има приложение в изграждането на модели и прототипи – в областта на автомобилния дизайн и като цяло в продуктовия и индустриалния дизайн. За матриците, както и за готовите детайли използвах композитни материали – стъкловлакна, смола и гелкот. Функцията в детайлите е по-изявена там, където е необходимо. В изработката на комплекта от детайли, съобразих дългосрочната им експлоатация във времето и преодоляване на евентуални конструктивни проблеми при монтаж и демонтаж.

„Mazda MX-5 – оптичен тунинг“ е част от продуктите на Vehimotus – подмарка на Solo Form. Разгледайте страниците на Vehimotus в социалните медии. Натиснете тук: Facebook, Instagram и LinkedIn.

Концептуална разработка
3Д моделиране
Модели и прототипи
Адаптиране за производство