Project Description

Превозно средство за инвалиди

Година: 2004 – 2006

Проект

Когато говорим за хора с увреждания, вниманието трябва да е насочено най-вече към техните потребности. Една такава посока са хората с обездвижени долни крайници, форма на инвалидност, която не позволява пълноценна физическа активност – ходене, тичане, каране на колело и шофиране на превозни средства. Потребност като управлението на автомобил, постави основите на идея, която обедини малък екип – пет човека – от който бях част. Целта беше в рамките на две години да създадем концепция и основа, върху която е възможно да се надгради по-мащабен проект. Основата за целия проект и организацията дойде от ст. н. с. инж. Петко Мишев – един от пионерите на индустриалния дизайн в България.

Макет

Продуктови скици

Разработка

Проектът премина през концептуална разработка, уточнение на конструктивните и инженерни характеристики, макети и основа за изработка на функционален прототип. Ролята ми в него беше да изградя основната идея за интериора – функциониране и оформление на цялото вътрешно пространство, чрез концепции и макети. Идеята е за самостоятелно използване и управление на превозно средство, от човек с инвалидна количка. Последователността при използването на превозното средство е следната: дистанционно смъкване на платформата; закачане и издърпване на човека с инвалидната количка, чрез механизъм; придвижване до мястото за управление и фиксирането на количката; вдигане на платформата и затваряне на вратата. Проектът беше предложен на местната управа в град Русе и „Автомотор Корпорация” АД – София.

„Превозно средство за инвалиди“ е част от продуктите на Rotactio Design – подмарка на Solo Form. Разгледайте страниците на Rotactio Design в социалните медии. Натиснете тук: Facebook, Instagram и LinkedIn.

Концептуална разработка
3Д моделиране
Модели и прототипи
Адаптиране за производство