Project Description

Система за пестене на енергия

Година: 2014 – 2017

Проект

При използването на топла вода за битови нужди губим много ползи и не се замисляме колко остатъчна енергия крие това природно богатство – водата. Вглеждайки се в детайлите около възобновяемите енергийни източници, ще разберем, че това е един основен източник, изграждащ цялостния вид на така наречената „зелена енергия”. Със „система за пестене на енергия” се използва оптимално остатъчната енергия от топлата водата в конкретна посока – съчетание от разумно използване на природен ресурс и пестене на пари. Съвместната ни разработка с Тодор Несторов, доведе до усъвършенстване на прототип, изпитван от него в рамките на 3 години и 5 месеца, в реални битови условия. В процеса на разработката, достигнахме и до създаването на продуктова идентичност и бъдеща търговска марка – HTEconomizer.

Предпроизводствен прототип

Детайли и сглобяване

Тестови модели и прототипи

Функционални инфографики

Опаковка

ЗД модел

Разработка

Разработката се основава на остатъчната енергия от топлата водата, използвайки я преди тя да изтече в канализацията. По водопровода, студената вода идва с температура между 5 и 15 º С (според сезона), „HTEconomizer“ подгрява тази студена вода, употребявайки остатъчната енергия на топлата, която използваме за битови нужди в ежедневието си. При връщането на тази вече затоплена вода отново в бойлера, съответният нагревател във водосъдържателя започва да работи по-икономично и да изразходва по-малко енергия. Със системата се достигат нива от порядъка на 50-70% ефективност на процеса. „HTEconomizer“ може да се адаптира и използва в новостроящи се къщи, пасивни сгради, жилищни комплекси, хотели, ресторанти – кухненски помещения, бизнес сгради, търговски центрове и др. Продуктът може да се комбинира с проточни системи и ВЕИ. Монтира се под на сифона на мивката, а експлоатацията и почистването му от замърсявания са удобни и лесни.

Страници на проекта в социалните медии. Натиснете тук: Facebook, Instagram и LinkedIn.

В началото на 2015 г., възникна нова идея около проектът „HTEconomizer“. Не се отклонихме от концепцията за използването на вторичната топлинна енергия от отпадната топла вода, а просто я продължихме и развихме в нов продукт. Усилията в новия проект се насочиха към система, която се разполага на стената в банята – „Ecoboil – система за баня“. Разработката е продължение на „HTEconomizer“, но в много по-усъвършенстван вариант и с приложение в друга среда – банята.

Концептуална разработка
3Д моделиране
Модели и прототипи
Адаптиране за производство